Kalkoensoep van de resten van de kalkoen met het blikje bier in zijn kont.
Deze soep wordt gemaakt van de resten van de kalkoen die op de barbeque gerookt is.
Ik doe altijd twee dagen over dit recept.
Bereid de bouillon stock de eerste dag, zodat de volgende dag de smaak extra in de bouillon is getrokken.
Je kan de soep natuurlijk ook van kippenbotten of andere botten maken.
Het geheim van de smaak zit in het hergebruik van eerder bereide botten en vlees.
De rest van de soep wordt de tweede dag klaargemaakt.
Omdat de soep lang kookt, verdampt een hoop vloeistof.
Om inkoken te voorkomen moet zo nu en dan water (en bier) aangevuld worden.
Ingredienten.
Karkas en afgekloven botten van de kalkoen.
Kalkoen of Kippenborstfilets.
Stengel van een Maggieplant.
Bladeren van een Mosterdplant.
Peterselie.
Selderij
Wijnruit.
Marjolijn.
Bieslook.
1 ui.
Worteltjes.
De hoeveelheden hangen af van de gewenste hoeveelheid soep en wat je zelf wilt.
1 kippenbouillonblokje van Maggie.
1 Tuinkruidenbouillonblokje (rundvlees) van Maggie.
Peper.
Zout.
Vermicellie.
2 flesje bier.
Bereiding.
Eerste dag.
Neem de overgebleven resten van de kalkoen, ook het karkas waar de kruiden, lente ui en knoflook nog in zit.
Omdat je straks aan het koken bent, en de soep dus over de honderd graden wordt (bacterien gaan dood),
kan je ook de afgekloven botten erbui doen.
Wat je kan doen: de botten stuk slaan zodat het beenmerg beter in de bouillon trekt.
Alles gaat in een grote pan water.
Zout en peper erbij.
1 stengel van een maggie plant en wat bladeren van een mosterdplant erbij doen.
Een uurtje of 5 zachtjes laten koken.
Omdat het water verdampt, zo nu en dan (warm) water bijvullen.
Gebruik ook 1 flesje bier.
Hierna uitzetten en laten afkoelen.
De afgekoelde pan in de ijstkast zetten.
De tweede dag.
De volgende dag de pan weer op het vuur zetten en langzaam aan de kook brengen.
De boullion aanvullen met 1 flesje bier en water.
Na 3 uur koken alle botjes en vlees uit de bouillon zeven.
(Wat je op dit moment zou kunnen doen is de bouillon in laten koken
zodat je een dikke stroperige stock krijgt.
Deze stock kan je invriezen en later, na ontdooing, met water aanlengen
en de soep verder afmaken. Of je kan deze stock met kleinere hoeveelheden
in andere soepen of marinades verwerken door er stukken af te hakken.)
Het vlees uitpluizen.
De bouillon zachtjes door laten pruttellen.
1 ui fijnsnijden en in de bouillon doen.
De verse kruiden in de bouillon doen:
Peterselie
Selderij
Wijnruit
Bieslook
Marjolijn
De worteltjes in kleine stukjes snijden er erbij doen.
Ik doe er op dit moment altijd 1 kippenbouillon blokje
en 1 Tuinkruiden bouillon blokje van maggie erbij.
De kalkoen of de kippenborst filets klein snijden en in de bouillon doen.
Tevens het uitgeplozen kalkoenvlees fijn snijden en ook in de bouillon doen.
2 uur zachtje laten pruttellen.
Als de soep inkookt weer wat (warm) water bijvullen.
Nu kan de vermicellie erbij.
Omdat de soep nu aan smaak moet winnen (de soep moet wat inkoken), vanaf dit moment
geen water meer toevoegen.