Ham roken![]() |
![]() |
Voordat de ham in de pekel gaat, moet de poot eraf worden gesneden. De poot kan bijvoorbeeld worden gebruikt in erwtensoep. |
|
![]() |
Een gewicht boven op de hammen zorgt ervoor dat deze volledig in de pekel ondergedompeld worden. Ik heb hiervoor een grote diepvrieszak gevuld met water gebruikt. De hammen moeten iedere dag omgedraaid worden, zodat ze rondom goed gepekeld worden. Na een aantal dagen blijven de hammen niet meer drijven. |
![]() |
![]() Na 7 dagen in de pekel. |
![]() De hammen worden opgehangen met een stevig touw. |
![]() De hammen hebben 5 dagen te drogen gehangen. |
![]() Na 1e rooksessie. |
![]() Na 2e rooksessie. |
![]() |
![]() |
Na 1 maand rijpen heb ik de ham in een oude sloop binnen gehangen. |
De eerste weken 1 maal per week gecontrolleerd op schimmel, wat er soms afgeveegd moest worden. Na een week of 4 was er geen schimmel meer. Daarna om de twee weken gecontrolleerd, en later 1 keer per maand. .......... Na 6 maanden geduld......! Was het begin juli tijd om de ham aan te snijden. |
||
![]() Dit is de ham na 6 maanden. |
||
Het lastigste werk kon beginnen...het verwijderen van het bot. Een lastig klusje, omdat de ham keihard was geworden. De volgende keer haal ik eerst het bot eruit dat overdwars op het been staat. Ik raad iedereen aan dit te doen, er was redelijk veel verlies. Op zich niet erg want de kleine gekke stukjes kunnen in blokjes gesneden worden en bijvoorbeeld gebruikt met een gebakken ei. Omdat een snijmachine voor thuisgebruik waarschijnlijk niet sterk en scherp genoeg is, zijn de stukken ham door mijn vrouw, die op de vleeswarenafdeling in een supermark werkt, in plakjes gesneden. Alles op 11 mooie schaaltje van 80 gram en in de klapverpakking. Het resultaat was perfekt! |
||
![]() |
Eindresultaat. |
![]() |
Nu dit een geslaagde ham geworden is wordt de volgende gemaakt met die van een volwassen varken. |