Worst maken.

Een gehaktmolen gekocht met opzet stukken om worst te maken.
De mogelijkheden zijn onbeperkt!
Van werkelijk alles kan je worstjes maken.
En het grappige is dat je niet eens een duur stuk vlees hoeft te gebruiken, rest stukjes en snij afval volstaat.
Uiteindelijk gaat het om de smaak!

Worst maken is zeer eenvoudig en kost weinig tijd.
Je draait gehakt en stopt dit in varkens of lams darm.
Er zijn ook kunstmatige dramen verkrijgbaar.
Indien je lokale slager zelf worst maakt, zal hij waarschijnlijk wel bereid zijn om wat darmen te verkopen.

Voorbereiding.

Het vlees in blokjes van circa 2 cm snijden.
Verse kruiden, knoflook en andere grove ingredienten fijn snijden.
Peperkorrels en andere grotere gedroogde ingredienten in een vijzel of keukenmachine fijnmalen.



Uitkijken met zout!

Je kan alles in worst stoppen maar zout is het enige ingredient waar je de juiste hoeveelheid moet aanhouden.
1 eetlepel grof zeezout per kilo.
Voor de rest maken hoeveelheden niets uit, alles kan....hoe gek je het maar ook wilt, en wat je lekker vind.

Vervolgens alles door het vlees mengen, zorg voor een evenredige verdeling van de ingredienten.
Dit mengsel gaat door de gehakt molen.
In de gehakt molen wordt het vlees door ronddraaiende mesjes stuk gesneden en via een zeef naar buiten geperst.
Mijn molen heeft drie zeefjes: fijn, middel en grof.
Het gehakt met de hand kneden zodat alles nog een keer goed gemengd wordt.
Vervolgens afdekken met folie en een nacht in de ijskast laten marineren.


De volgende dag.

Darmen zijn geprepareerd met pekel of grof zout om ze langer te kunnen bewaren.
Daarom voor gebruik eerst de darmen afspoelen en 1 uur laten weken.
Daarna de darm om de kraan en 10 minuten spoelen met water.
Vervolgens nog een keer afspoelen.
En dan begint nu de pret.
De darmen aanbrengen op de vulopening van de worstmachine.
Dit is overigens een handeling waarbij de grappen en grollen ontstaan.....
Breng net zoveel darm aan zodat de worstketting te hanteren blijft.

Het gehakt kan nu in de darmen gestopt worden.
Maak op gelijke afstanden een draai in de darm.
Het beste is om-en-om linksom en rechtsom te draaien, zodat je een mooie ketting krijgt en om een slechte draai te corrigeren hoef je maar één worstje te draaien, de andere kant zal dan alleen wat strakker worden.
Let op dat je de worstjes niet te dik maakt, de kans dat ze op de barbeque scheuren is dan groter.




De één stopt het gehakt in de machine.
De ander begeleid de ketting.

Om de 10 cm een draai.




Een andere techniek is om eerst een hele slang te maken.


En naderhand de ketting.
Let er wel op, dat bij deze techniek de worst tijdens het vullen van de darm niet te dik wordt.
Bij het maken van de ketting bestaat de kans dat deze open barst omdat het vlees door de draaibeweging samen geperst wordt.

Gebruik de techniek die voor jou het beste werkt.




Een voorraad varkens darmen gekocht.
Deze darmen zijn door de fabriek al op een tube geschoven, zodat aanbrengen op het vulstuk van de worst machine nog beter gaat.
Tevens hoeven deze darmen van te voren niet gespoeld worden.

Varkens darmen zijn dunner dan schapen darmen.
Maak de worst niet te dik, zodat bij het maken van de ketting de darm niet scheurt.





En dan nu eindelijk de recepten.